Hyppää sisältöön

Luontokunnat.fi on Luontokunnat-verkoston verkkosivusto, joka tukee kuntia ja kaupunkeja niiden toimissa luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja luonnon kestävässä käytössä. Kunnilla on kykyä ja halua suojella, hoitaa ja käyttää monipuolisesti luonnon monimuotoisuuden tuottamia ekosysteemipalveluita. #luontokunnat

Ajankohtaista

Lapsia jäällä
Tilaa ympäristökasvatuksen uutiskirje 22.2.2021
Haluatko pysyä ajantasalla ympäristökasvatuksen uusista materiaaleista, tapahtumista, koulutuksista ja uutisista? Tilaa uusi Ajankohtaista ympäristökasvatuksessa -uutiskirje! FEE Suomen toimittama kuukausittainen kirje tuo ympäristökasvatuksen tärkeimmät ajankohtaiset näppärästi sähköpostiisi.
Lue lisää
Tuulimyllyjä
Kestävä kasvu kunnissa – rahoitusta ja ratkaisuja 19.2.2021
Tervetuloa kaikille kunnille avoimeen kuntaverkostojen yhteistyössä järjestämään Kestävä kasvu kunnissa – rahoitusta ja ratkaisuja –webinaariin 22.4.2021.
Lue lisää
Grillipaikka merenlahden kalliolla
Hyvinvointia lähivihreästä -webinaari 22.3. 17.2.2021
Luonnon hyvää tekevä vaikutus on tunnettu jo pitkään, ja pandemia-aika on korostanut lähivihreän merkitystä entisestään. Viihtyisä ja terveellinen viherympäristö on olennainen osa kestävää kaupunkia. Teemaan paneudutaan 22.3. klo 12-14 Kestävä kaupunki -ohjelman Hyvinvointia lähivihreästä -seminaarissa - tervetuloa!
Lue lisää
Lehmiä laitumella
Tutkimus: Suomalaiset odottavat kunnilta vastuullisuutta 15.2.2021
Suomalaisista 80 % on sitä mieltä, että kuntien pitää näyttää esimerkkiä tekemällä vastuullisia hankintoja. Yli 60 % myös ilmoittaa äänestävänsä kevään kuntavaaleissa mieluiten vastuullisia hankintoja tukevaa ehdokasta.
Lue lisää
Keväinen luontopolku
Jokaiseen lähiöön oma luontopolku 11.2.2021
Kuuntele Metsäradion ohjelma kuntien ja kaupunkien elämyksellisistä luontopoluista. Retkelle lähdetään Espoon Laajalahteen Riku Lumiaron opastamana.
Lue lisää
Luonnon kirjo banner
Tilaa Luonnon kirjo -uutiskirje 10.2.2021
Luonnon kirjo on neljästi vuodessa ilmestyvä verkkolehti ja uutiskirje luonnon monimuotoisuudesta. Siinä on usein kuntia käsitteleviä uutisia ja artikkelita.
Lue lisää
Korpikuusikkoa
Aamukahvit: Monimuotoisuuden arvokartat ja paikkatiedon hyödyntäminen 3.2.2021
Luontokunnat-verkoston aamukahvit tiistaina 9.2. klo 9-10! Teemana on monimuotoisuuden arvokartat ja paikkatiedon hyödyntäminen.
Lue lisää
Sukeltava lapsi tarkkailee vesiluontoa  © Petri Jauhiainen
Ihan pihalla! - oppilaat ympäristön tutkijoina 1.2.2021
Ihan pihalla! –hanke on tarkoitettu peruskoulujen opettajille ja oppilaille. Opettajat kehittävät pelillisiä opetuskokonaisuuksia ja –malleja. Niitä voidaan käyttää opetuksessa myös kansainvälisesti. Aluksi opettajat osallistuvat koulutukseen, jossa hankitaan taidot pelien tekemiseen ja lähiympäristön tutkimiseen.
Lue lisää
Kaupunkiniitty

Kuntatietoa

Ratkaisut luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ovat usein paikallisia. Kunnilla on tärkeä rooli maankäytön suunnittelussa, luontoalueiden hoidossa ja luontotietouden lisääjänä.

Lue luontokuntauutisia

Ilmakuva pääkaupunkiseudusta

Muiden verkostojen kuulumiset

Luontokunnat-verkosto tekee yhteistyötä muiden kuntaverkostojen kanssa, kuten Hinku ja Circwaste, joiden vinkkejä ja oppeja hyödynnetään luontokuntatoiminnassa.

Lue muiden verkostojen uutisia

Metsäpolku

Luontotietoa

Luontokunnat-verkostossa on mukana monia tahoja, jotka tuottavat ajankohtaista ja kunnille tärkeätä luontotietoa. Keräämme tutkimuksen ja verkostojen tuottamaa luontotietoa kuntien hyödynnettäväksi. 

Lue lisää luontotiedosta

Luontotietoa

Ennallistettu suo
Helmi-ohjelman ensimmäinen vuosi oli soiden ennallistamisen ja vapaaehtoisen soiden suojelun ennätysvuosi 16.2.2021
Vuonna 2020 Helmi-elinympäristöohjelmassa käynnistettiin työt Suomen luonnon tilan parantamiseksi. Ennallistamista ja luonnonhoitoa tehtiin uhanalaisissa elinympäristöissä, joista erityisesti soilla saatiin merkittäviä tuloksia. Soiden vapaaehtoinen suojelu on myös saanut uutta vauhtia Helmi-ohjelmalla.
Lue lisää
Naavaista Metso-Metsää
METSO-ohjelmalla voitokas vuosi – Metsänomistajat turvasivat monimuotoisuutta entistä ahkerammin 11.2.2021
Suomalaiset metsänomistajat suojelivat viime vuonna pysyvästi noin 5 500 hehtaaria metsää METSO-ohjelman kautta. Lisäksi kymmenvuotisten ympäristötukisopimusten avulla turvattiin metsäelinympäristöjä noin 3 500 hehtaaria ja yksityismetsissä tehtiin luonnonhoitotöitä yli 128 hehtaarilla.
Lue lisää
Tunturikoivikko
Euroopan unionin luonnon tila arvioitu – vain joka neljännen lajin tilanne suotuisa 5.11.2020
Luonnon köyhtyminen on jatkunut EU:ssa huolestuttavan voimakkaana. Suurin osa direktiivien suojelemista lajeista ja luontotyypeistä on epäsuotuisalla tai huonolla suojelutasolla jäsenmaiden toteuttamista suojelu-, ennallistamis- ja hoitotoimista huolimatta. Aktiivisten toimenpiteiden ansiosta on kuitenkin saatu aikaan myönteistä kehitystä. 
Lue lisää
Rantaniitty
Perämeren rantaniittyjen hoitohanke palkittiin Suomen parhaana maisemahankkeena 4.11.2020
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen Perämeren rantaniittyjen hoitohanke on palkittu tänään Suomen parhaana maisemahankkeena 2020. Hankkeen ansiosta Perämeren rantaniittyjen maisemaa ja luontoa on hoidettu pitkäkestoisella ja laajamittaisella yhteistyöllä. Palkinnon luovutti ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen Maisemasymposiumissa 4.11.2020.
Lue lisää
  • Tulosta sivu