Hyppää sisältöön

Luontokunnat.fi on Luontokunnat-verkoston verkkosivusto, joka tukee kuntia ja kaupunkeja niiden toimissa luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja luonnon kestävässä käytössä. Kunnilla on kykyä ja halua suojella, hoitaa ja käyttää monipuolisesti luonnon monimuotoisuuden tuottamia ekosysteemipalveluita. #luontokunnat

Ajankohtaista

Myllyojan luontopolku
Janakkalasta ensimmäinen Luontoviisaat kunnan -verkoston jäsenhakemus 31.5.2023
Suomen kunnista ensimmäisenä Janakkala kunta lähetti 30.5.2023 hakemuksensa Luontoviisaat kunnat -verkoston jäseneksi liittymiseksi. Tavoitteelliseen luontotoimintaan pyrkivään verkostoon liittyminen edellyttää valtuuston tai muun vastaavaa toimivaltaa käyttävän tahon päätöstä. Luontoviisaat kunnat -verkosto pyrkii hillitsemään luontokatoa, edistämään luonnon monimuotoisuutta ja vähentämään luontoa heikentävää toimintaa.
Lue lisää
Kangaskoski
Luontokunnat-verkoston aamukahvit 13.6.2023: Yhteistyöllä patojen purkua - case Hiitolanjoki 29.5.2023
Tervetuloa verkoston aamukahveille tiistaina 13.6.2023 klo 9.00-10.00 kuulemaan Yhteistyöllä patojen purkua - case Hiitolanjoki.
Lue lisää
Kallioketo
Kunnille ja järjestöille yli 3,8 miljoonaa euroa luonnonhoitotöihin 22.5.2023
Uudenmaan ELY-keskus on myöntänyt kunnille ja järjestöille yli 3,8 miljoonaa euroa avustusta elinympäristöjen hoitoon ja kunnostamiseen. Avustus on tarkoitettu konkreettisiin ennallistamis-, kunnostus- ja hoitohankkeisiin sekä niitä tukeviin inventointi- ja suunnittelutöihin. Avustus on osa Helmi-ohjelmaa.
Lue lisää
Savonlinna
Aloite Luontoviisaat kunnat -verkostoon liittymisestä 9.5.2023
Tavoitteelliseen toimintaan pyrkivä Luontoviisaat kunnat -verkosto perustettiin 31.1.2023. Siihen liittyminen edellyttää kunnanvaltuuston tai -hallituksen päätöstä. Kevään 2023 aikana on tehty eri puolilla Suomea kunta-aloitteita Luontoviisaat kunnat -verkostoon liittymisestä.
Lue lisää
Lammaslaidun
Helmi-kunnat Varsinais-Suomessa 13.4.2023
Varsinais-Suomen Helmikunnat on Valonian ja 7 varsinaissuomalaisen kunnan Kaarinan, Naantalin, Paimion, Raisio, Salon, Turun ja Uudenkaupungin yhteinen luonnonhoitohanke. Yhteishankkeessa tehdään luonnonhoitotöitä vuosina 2021–2022 erityisesti perinneympäristöissä. Lisäksi kunnostetaan metsäisiä elinympäristöjä, purojen ranta-alueita ja lintujen pesimä- ja levähdysalueita. Kaikkiaan luonnonhoitokohteita on mukana 35.
Lue lisää
Keväinen veneranta
Luontokunnat-verkoston aamukahvit 11.4.2023: Tavoitteellinen luontotyö kunnissa 3.4.2023
Tervetuloa verkoston aamukahveille tiistaina 11.4.2023 klo 9.00-10.00 kuulemaan tavoitteellisesta luontotyöstä kunnissa.
Lue lisää
Tuomet kukkivat
Seminaari ja työpaja kuntien luonnon monimuotoisuusstrategian ja -ohjelman tekemisestä 17.5.2023 6.3.2023
Luontokato on noussut ilmaston muutoksen ohella merkittäväksi ympäristökriisiksi. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon suhde on kahtiajakoinen, ja molempien ratkaiseminen yhtäaikaisesti on elintärkeätä. Toisaalta ilmastonmuutos kiihdyttää luontokatoa, kun puolestaan luonnon monimuotoisuus on juuri se voimavara, jonka avulla elinympäristömme pystyy sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon.
Lue lisää
Luonnonsuojelualue kyltti
Luontokunnat-verkoston aamukahvit 14.3.2023: luonnonsuojelulaki kuntien kannalta 27.2.2023
Tervetuloa verkoston aamukahveille tiistaina 14.3.2023 klo 9.00-10.00 kuulemaan esitystä luonnonsuojelulaki kuntien kannalta.
Lue lisää
Kestävyysloikka-palvelun etusivu

Kestävyysloikka.fi > Luontoloikat 

Luontokunnat-verkoston tuottamia luontoloikkia on koottu Kestävyysloikka-palveluun. Luontoloikka on toimenpide, joka tähtää luontokadon pysäyttämiseen. Hyvä luontoloikka kuvastaa kunnan uudenlaista toimintaa, joka taustoitetaan ja jossa kerrotaan päätöksentekoprosessista, kustannuksista, toimenpiteistä, luontohyödyistä ja viestinnästä. 

Tutustu Luontoloikkiin

 

Kaupunkiniitty

Kuntatietoa

Ratkaisut luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ovat usein paikallisia. Kunnilla on tärkeä rooli maankäytön suunnittelussa, luontoalueiden hoidossa ja luontotietouden lisääjänä.

Lue luontokuntauutisia

 

Metsäpolku

Luontotietoa

Luontokunnat-verkostossa on mukana monia tahoja, jotka tuottavat ajankohtaista ja kunnille tärkeätä luontotietoa. Keräämme tutkimuksen ja verkostojen tuottamaa luontotietoa kuntien hyödynnettäväksi. 

Lue lisää luontotiedosta

Luontotietoa

Lenninsiipi-kansikuva
Lenninsiipi 2023 -verkkolehti on ilmestynyt 11.4.2023
Lajien uhanalaistuminen Suomen luonnossa jatkuu. Minkälaisen auttavan käden lajien ja niiden elinympäristöjen hoito, ennallistaminen ja kunnostaminen tähän tarjoaa? Muun muassa tätä kysymystä tarkastellaan Lenninsiiven teemanumeron kirjoituksissa.
Lue lisää
Turvesuo
Luonnon monimuotoisuus ja talous – mitä Dasgupta-raportti tarkoittaa Suomelle? 14.2.2023
Ihmiskunnan varallisuus on kasvanut luonnon kustannuksella. Luonnon kantokyvyn ylittyminen tulee johtamaan hyvinvointimme laskuun, koska luonnon tarjoamat ekosysteemipalvelut eivät pysy yllä eivätkä riitä tyydyttämään tarpeitamme nykyisellä kulutustasolla. Luonnonvarakeskuksen koordinoimassa laaja-alaisessa selvityksessä avataan, mitä uraauurtava Dasgupta-raportti ja sen kymmenen muutospolkua tarkoittavat Suomelle.
Lue lisää
Osmankäämi
Uusi kasviatlas kertoo: menestyjäkasvit sopeutuvat maankäytön muutoksiin 22.6.2022
Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö on julkaissut uuden version kasviatlaksesta. Uutena ominaisuutena on vertailu 500 yleisimmän kasvilajin levinneisyyden eroista ajanjaksojen 1958–1999 ja 2000–2020 välillä.
Lue lisää
Vanhaa metsää
Suomen suojelualueverkostossa täydennettävää 8.6.2022
Suomen ympäristökeskuksen laajan selvityksen mukaan luontokadon pysäyttäminen edellyttää suojelualueverkoston merkittävää kehittämistä. Monimuotoisuudeltaan rikkain kymmenys kallioluonnosta ei ole valikoitunut nykyiseen suojelualueverkostoon. Soiden osalta lisäsuojelua kaipaavat muun muassa uhanalaisimmat suoluontotyyppimme letot ja luonnontilaiset korvet.
Lue lisää
  • Tulosta sivu