Hyppää sisältöön

Luontokunnat.fi on Luontokunnat-verkoston verkkosivusto, joka tukee kuntia ja kaupunkeja niiden toimissa luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja luonnon kestävässä käytössä. Kunnilla on kykyä ja halua suojella, hoitaa ja käyttää monipuolisesti luonnon monimuotoisuuden tuottamia ekosysteemipalveluita. #luontokunnat

Ajankohtaista

Tuomet kukkivat
Seminaari ja työpaja kuntien luonnon monimuotoisuusstrategian ja -ohjelman tekemisestä 17.5.2023 6.3.2023
Luontokato on noussut ilmaston muutoksen ohella merkittäväksi ympäristökriisiksi. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon suhde on kahtiajakoinen, ja molempien ratkaiseminen yhtäaikaisesti on elintärkeätä. Toisaalta ilmastonmuutos kiihdyttää luontokatoa, kun puolestaan luonnon monimuotoisuus on juuri se voimavara, jonka avulla elinympäristömme pystyy sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon.
Lue lisää
Luonnonsuojelualue kyltti
Luontokunnat-verkoston aamukahvit 14.3.2023: luonnonsuojelulaki kuntien kannalta 27.2.2023
Tervetuloa verkoston aamukahveille tiistaina 14.3.2023 klo 9.00-10.00 kuulemaan esitystä luonnonsuojelulaki kuntien kannalta.
Lue lisää
Ennalistettua kosteikkoa Laajalahdella
Strategista tutkimusta kestävistä kaupungeista 20.2.2023
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisten kestävään kaupunkikehitykseen liittyvien tutkimushankkeiden tuloksista! Webinaari järjestetään ma 20.3. klo 10-12 Teamsissa.
Lue lisää
Päivän mainoskuva
Kestävä kuntatyö 2023 - ymmärrystä, yhteistyötä ja ratkaisuja 14.2.2023
Lämpimästi tervetuloa kaikille kunnille avoimeen kuntaverkostojen yhteistyössä järjestämään, vuosittaiseen Kestävä kuntatyö - ymmärrystä, yhteistyötä ja ratkaisuja -seminaariin 22.3.2023.
Lue lisää
Tapahtuman kuvalogo
Pohjoismainen kaupunkien viherryttämiskonferenssin esitykset julkaistu 10.2.2023
Miten pohjoismaiset kaupungit voivat valmistautua uusien luontotavoitteiden saavuttamiseen ja siirtymiseen kohti vihreämpiä, terveempiä ja kestävämpiä kaupunkeja? Se oli kysymys, josta laajasti keskusteltiin pohjoismaisessa konferenssissa Kohti vihreämpiä, terveempiä ja kestävämpiä kaupunkeja joulukuussa 2022.
Lue lisää
Kaupunkiluontoa
Luontoviisaat kunnat -verkosto perustettu 1.2.2023
Tavoitteelliseen toimintaan pyrkivä Luontoviisaat kunnat -verkosto perustettiin 31.1.2023. Siihen liittyminen edellyttää kunnanvaltuuston tai -hallituksen päätöstä. Tavoitteellisen Luontoviisaat kunnat -verkoston kriteereillä tarkoitetaan kuntien luontokadon hillintätoimia ja linjauksia, joilla kunta uskottavasti sitoutuu vähentämään oman toimintansa luontoa heikentäviä vaikutuksia ja edistämään luonnon monimuotoisuutta.
Lue lisää
Tuomenkukkia
Luontokunnat-verkoston aamukahvit 14.2.2023: Suomen kansallinen biodiversiteettistrategia 30.1.2023
Tervetuloa verkoston aamukahveille tiistaina 14.2.2023 klo 9.00-10.00 kuulemaan Suomen kansallisesta biodiversiteettistrategiasta.
Lue lisää
Soolotalkoot banneri
Soolotalkoillen luonnon monimuotoisuuden puolesta 27.1.2023
Voit osallistua soolotalkoot-kampanjaan omassa pihapiirissäsi, puutarhapalstallasi tai yhteistyökaupunkien ja kuntien osoittamassa talkookohteessa yksin, pienessä porukassa tai yhdistyksesi kanssa.
Lue lisää
Kestävyysloikka-palvelun etusivu

Kestävyysloikka.fi > Luontoloikat 

Luontokunnat-verkoston tuottamia luontoloikkia on koottu Kestävyysloikka-palveluun. Luontoloikka on toimenpide, joka tähtää luontokadon pysäyttämiseen. Hyvä luontoloikka kuvastaa kunnan uudenlaista toimintaa, joka taustoitetaan ja jossa kerrotaan päätöksentekoprosessista, kustannuksista, toimenpiteistä, luontohyödyistä ja viestinnästä. 

Tutustu Luontoloikkiin

 

Kaupunkiniitty

Kuntatietoa

Ratkaisut luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ovat usein paikallisia. Kunnilla on tärkeä rooli maankäytön suunnittelussa, luontoalueiden hoidossa ja luontotietouden lisääjänä.

Lue luontokuntauutisia

 

Metsäpolku

Luontotietoa

Luontokunnat-verkostossa on mukana monia tahoja, jotka tuottavat ajankohtaista ja kunnille tärkeätä luontotietoa. Keräämme tutkimuksen ja verkostojen tuottamaa luontotietoa kuntien hyödynnettäväksi. 

Lue lisää luontotiedosta

Luontotietoa

Turvesuo
Luonnon monimuotoisuus ja talous – mitä Dasgupta-raportti tarkoittaa Suomelle? 14.2.2023
Ihmiskunnan varallisuus on kasvanut luonnon kustannuksella. Luonnon kantokyvyn ylittyminen tulee johtamaan hyvinvointimme laskuun, koska luonnon tarjoamat ekosysteemipalvelut eivät pysy yllä eivätkä riitä tyydyttämään tarpeitamme nykyisellä kulutustasolla. Luonnonvarakeskuksen koordinoimassa laaja-alaisessa selvityksessä avataan, mitä uraauurtava Dasgupta-raportti ja sen kymmenen muutospolkua tarkoittavat Suomelle.
Lue lisää
Osmankäämi
Uusi kasviatlas kertoo: menestyjäkasvit sopeutuvat maankäytön muutoksiin 22.6.2022
Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö on julkaissut uuden version kasviatlaksesta. Uutena ominaisuutena on vertailu 500 yleisimmän kasvilajin levinneisyyden eroista ajanjaksojen 1958–1999 ja 2000–2020 välillä.
Lue lisää
Vanhaa metsää
Suomen suojelualueverkostossa täydennettävää 8.6.2022
Suomen ympäristökeskuksen laajan selvityksen mukaan luontokadon pysäyttäminen edellyttää suojelualueverkoston merkittävää kehittämistä. Monimuotoisuudeltaan rikkain kymmenys kallioluonnosta ei ole valikoitunut nykyiseen suojelualueverkostoon. Soiden osalta lisäsuojelua kaipaavat muun muassa uhanalaisimmat suoluontotyyppimme letot ja luonnontilaiset korvet.
Lue lisää
Lenninsiipilogo
Lajisuojelun verkkolehti Lenninsiipi ilmestynyt 20.4.2022
Lenninsiipi sisältää lajin suojelun uutisia, siinä kerrotaan uusista julkaisuista sekä tietoa tulevista retkistä ja tapahtumista. Juuri julkaistussa numerossa (huhtikuu 2022) mm. kerrotaan Lintuatlaksen käynnistymisestä, Liesjärvellä BioBlitz 2022 -tapahtumasta, Suomen Lajitietokeskuksen palveluista, Puiden asukkaat palkitusta kirjasta jne.
Lue lisää
  • Tulosta sivu