Luontotietoa

Tälle sivulle kootaan kuntia kiinnostavaa ajankohtaista luontotietoa.

Lenninsiipi-kansikuva
Lenninsiipi 2023 -verkkolehti on ilmestynyt 11.4.2023
Lajien uhanalaistuminen Suomen luonnossa jatkuu. Minkälaisen auttavan käden lajien ja niiden elinympäristöjen hoito, ennallistaminen ja kunnostaminen tähän tarjoaa? Muun muassa tätä kysymystä tarkastellaan Lenninsiiven teemanumeron kirjoituksissa.
Lue lisää
Turvesuo
Luonnon monimuotoisuus ja talous – mitä Dasgupta-raportti tarkoittaa Suomelle? 14.2.2023
Ihmiskunnan varallisuus on kasvanut luonnon kustannuksella. Luonnon kantokyvyn ylittyminen tulee johtamaan hyvinvointimme laskuun, koska luonnon tarjoamat ekosysteemipalvelut eivät pysy yllä eivätkä riitä tyydyttämään tarpeitamme nykyisellä kulutustasolla. Luonnonvarakeskuksen koordinoimassa laaja-alaisessa selvityksessä avataan, mitä uraauurtava Dasgupta-raportti ja sen kymmenen muutospolkua tarkoittavat Suomelle.
Lue lisää
Osmankäämi
Uusi kasviatlas kertoo: menestyjäkasvit sopeutuvat maankäytön muutoksiin 22.6.2022
Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö on julkaissut uuden version kasviatlaksesta. Uutena ominaisuutena on vertailu 500 yleisimmän kasvilajin levinneisyyden eroista ajanjaksojen 1958–1999 ja 2000–2020 välillä.
Lue lisää
Vanhaa metsää
Suomen suojelualueverkostossa täydennettävää 8.6.2022
Suomen ympäristökeskuksen laajan selvityksen mukaan luontokadon pysäyttäminen edellyttää suojelualueverkoston merkittävää kehittämistä. Monimuotoisuudeltaan rikkain kymmenys kallioluonnosta ei ole valikoitunut nykyiseen suojelualueverkostoon. Soiden osalta lisäsuojelua kaipaavat muun muassa uhanalaisimmat suoluontotyyppimme letot ja luonnontilaiset korvet.
Lue lisää
Lenninsiipilogo
Lajisuojelun verkkolehti Lenninsiipi ilmestynyt 20.4.2022
Lenninsiipi sisältää lajin suojelun uutisia, siinä kerrotaan uusista julkaisuista sekä tietoa tulevista retkistä ja tapahtumista. Juuri julkaistussa numerossa (huhtikuu 2022) mm. kerrotaan Lintuatlaksen käynnistymisestä, Liesjärvellä BioBlitz 2022 -tapahtumasta, Suomen Lajitietokeskuksen palveluista, Puiden asukkaat palkitusta kirjasta jne.
Lue lisää
Soistuvaa metsää
Uusi opas luontoselvitysten laadintaan ja luontovaikutusten arviointiin 17.12.2021
Suomen ympäristökeskus SYKE ja ympäristöministeriö ovat julkaisseet oppaan luontoselvitysten laadinnan ja luontovaikutusten arvioinnin tueksi. Oppaan tavoitteena on edistää laadukkaan luontotiedon kertymistä, luonnonarvojen huomioon ottamista ja siten luonnon monimuotoisuuden turvaamista. Luontoselvitykset ja luontovaikutusten arviointi - opas tekijälle, tilaajalle ja viranomaiselle on suositus hyviksi käytännöiksi.
Lue lisää
Ennallistettua metsää
Ekologinen kompensaatio osaksi luontokadon hillitsemistä 1.10.2021
Luontokadon hillitsemiseksi lajien ja luontotyyppien taantuminen ja uhanalaistumiskehitys tulisi pysäyttää. Ihmisen toiminnan vuoksi menetetään merkittäviä luontoarvoja. Esimerkiksi yhteiskunnallisesti tärkeän infrastruktuurin rakentamista ei aina voi ohjata sinne, missä luonnolle ei aiheutuisi huomattavaa haittaa. Perinteisten suojelumenetelmien rinnalle tarvitaan uusia keinoja kuten ekologinen kompensaatio luonnon monimuotoisuutta turvaamaan.
Lue lisää
Varpuspöllö. Kuva Taru Suninen.
Uusi selvitys julki Pirkanmaan uhanalaisista lajeista ja luontotyypeistä 22.4.2021
Pirkanmaa on erittäin merkittävä maakunta Suomen uhanalaisten lajien säilymisen kannalta. Tämä käy ilmi Suomen ympäristökeskuksen tuoreesta selvityksestä. Pirkanmaalle laaditaan tänä vuonna ensimmäisenä maakuntana Suomessa alueellinen biodiversiteettiohjelma.
Lue lisää
Lisää uutisia
Julkaistu 1.9.2020 klo 9.28, päivitetty 2.2.2023 klo 7.50
  • Tulosta sivu